Goede reputatie gunstig voor loonkosten

Bedrijven met een slechte reputatie zijn gemiddeld 10% meer kwijt aan loonkosten dan populaire werkgevers.

Werkgevers die niet zo’n goede naam hebben, betalen op jaarbasis ruim 3.400 euro meer salaris per medewerker, zo blijkt uit een peiling van LinkedIn onder medewerkers van Nederlandse bedrijven.

Great place to work

Andersom geldt dat een sterke ‘employer brand’ zorgt voor lagere loonkosten. Van de Nederlandse werknemers zou 45% een baan bij een ‘great place to work’ meteen accepteren, zonder dat ze een salarisverhoging verwachten. 18% zou een kleine salarisvermindering van 2% accepteren en 12% is zelfs bereid om 5% in loon te dalen. Dit vanwege veel doorgroei- en ontwikkelingsmogelijkheden en goede baanzekerheid.

Binding

Een sterke reputatie zorgt er ook voor dat talent langer bij een werkgever blijft, wat weer scheelt in wervingskosten die komen kijken bij verloop van personeel, zo geeft het onderzoek van LinkedIn aan.

Weigering

Meer dan de helft van de medewerkers zou een baan bij een werkgever met een slechte reputatie meteen afwijzen, ongeacht de salarisverhoging die ze zouden krijgen. Zelfs een salarisverhoging van meer dan 10%, zou slechts 23% van de professionals overtuigen. De belangrijkste redenen om een baan te weigeren bij een bedrijf met een slechte reputatie zijn het ontbreken van baanzekerheid, werken in een slecht functionerend team en een slechte reputatie van het management.

Bron: Telegraaf en LinkedIn