Risicomanagement

Acht op de tien Belgische bedrijven zijn niet voorbereid op reputatie- of imagoschade. Dat blijkt uit een onderzoek bij 200 ondernemingen in België, zo schrijft Knack.be.

Verzekeringsmakelaar ADD heeft in samenwerking met het vakblad CFO Magazine een top-3 samengesteld van de meest onderschatte risico’s waarmee Belgische bedrijven anno 2016 kampen, of toch zouden moeten kampen. Want volgens de verzekeringsmakelaar schatten al te veel bedrijfsleiders in ons buurland de risico’s die de bedrijfswereld vandaag de dag bedreigen niet ernstig genoeg in.

Welke risico’s?

De top-3 is gebaseerd op een enquête (gehouden tussen september 2015 en oktober 2015) bij 200 ondernemingen in België. De bedrijven werden gepolst naar de risico’s die het voortbestaan van een onderneming in gevaar kunnen brengen. Wat blijkt? Acht op de tien Belgische bedrijven zijn niet voorbereid op reputatie- of imagoschade. Voorts toont de enquête aan dat de helft van de Belgische bedrijven de impact van cyberaanvallen en milieuvervuiling onderschat.

Cybercriminaliteit

Opmerkelijk is dat het gevaar van cybercriminaliteit sinds 2014 niet als bedreigender wordt ervaren. Of nauwelijks, want amper 17 procent van de bedrijven blijkt zich te verzekeren tegen de financiële gevolgen van cybercriminaliteit. Dat is slechts een verbetering met 2 procentpunten ten opzichte van 2014.

Milieuvervuiling

De verzekeringsmakelaar beschouwt ook milieuvervuiling als een bedrijfsrisico. Zo kan bodemverontreiniging verregaande financiële gevolgen hebben voor een bedrijf, maar amper één op de twee bedrijven houdt er rekening mee risico te lopen op bodemverontreiniging.

Bron: Knack.be